Svaneke Havn har et dejligt liv med masser af mennesker på havnen - i hvert fald i sommermånederne. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Svaneke – Danmarks mindste og meget smukke købstad emmer af liv

Her får du fakta og viden om Svaneke på Bornholm. Hvad kan du se og opleve i byen? Og hvorfor er Svaneke et besøg værd?

Med gamle, smuktrestaurerede huse og krogede gader, en fantastisk havn og et fint lille torv er Svaneke på Bornholm helt klart en af de byer, man bør besøge, når man er på Bornholm.

Byen ligger på øens nordøstlige hjørne, og er en af de mest kendte byer på solskinsøen.

Hvad er Svaneke?

Svaneke er Danmarks mindste købstad og en dejlig havneby på den østlige kyst af Bornholm.

Byen blev allerede købstad tilbage i starten af 1500-tallet og er kendt for sine kringlede gader, og farverige og meget smukt bevarede huse.

Svaneke er derfor også et oplagt turistmål, hvis man besøger Bornholm.

Ordet Svaneke betyder ‘vigen med svanerne’, og byen har da også mange vige på klippekysten, der består af den rødlige Svanekegranit. 

Hvor mange bor der i Svaneke?

Der bor 1.101 indbyggere i Svaneke (Tal fra Danmarks Statistik, 1. januar 2020).

I alt bor der 39.499 indbyggere på hele Bornholm.

Hvad kan man opleve i Svaneke?

Der er masser at opleve i Svaneke, som byder på mange forskellige butikker, kunsthåndværkere, åbne værksteder og skønne spisesteder. 

Især Svaneke Havn skal man se, når man besøger byen. Havnen emmer af liv – især om sommeren – og langs havnen ligger en række fint restaurerede købmandsgårde.

Langs havnen er der butikker og spisesteder.

Svaneke Havn
Svaneke Havn er en hyggelig havn med både aktive fiskere og lystbåde. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Hvad kan jeg opleve på Svaneke Torv?

Svaneke Torv er et lille torv, der ligger midt i byen. Onsdag og lørdag i sommerhalvåret er markedsdag, hvor man kan købe lokalt producerede fødevarer og kunsthåndværk.

Det er også på Svaneke Torv, at man finder både bolsjekogeri, ismejeri, bryghus og købmand, så selv om det ikke er torvedag, er der masser at kigge på og opleve på torvet.  

Fra torvet kan man også tage en lille hestevognstur rundt i hele Svaneke for tyve kroner for voksne og 10 for børn. 

Hvad kan jeg se på Glastorvet?

Glastorvet ligger på Brænderigænget mellem Svaneke Torv og Svaneke Havn. 

Glastorvet er skabt rundt om glaskunstner Pernille Bülows glasværksted og -butik.

Her ligger også Lakrids by Bülow (som blev startet af Johan Bülow, der er søn af glastkunstner Pernille Bülow), en café og flere andre små butikker. 

Svaneke Pernille Bülow butik
Glaskunstner Pernille Bülow har sin butik på Glastorvet i Svaneke. (Foto: Holger Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Har Jørn Utzon tegnet Svaneke Vandtårn?

Ja, det har han. Allerede i 1952, som 34-årig, tegnede den berømte danske arkitekt Jørn Utzon Svaneke Vandtårn. Vandtårnet er karakteristisk ved at stå på tre ben, gå op i en spids og være lavet af jernbeton. 

Vandtårnet blev taget ud af drift i 1988 og blev fredet i 1990.

Hvis du har set vandtårnet før, er det muligvis på en 20 krone-mønt.

Danmarks Nationalbank udsendte fra 2002 til 2007 ti tårnmønter, alle almindelige 20 krone-mønter, med motiver fra forskellige danske tårne. Mønt nummer fem, udsendt i august 2004, er Svaneke Vandtårn. 

Du kan se Svaneke Vandtårn på lang afstand af byen, men hvis du vil helt tæt på, kan du parkere i Dyrlæge Jürgensens Gade og gå af Jørn Utzons Sti op til vandtårnet, der ligger bag i et parcelhuskvarter. 

Svaneke Vandtårn
Svaneke Vandtårn er tegnet af Jørn Utzon og opført i 1952. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Hvad er Svanemøllen i Svaneke?

Svanemøllen i Svaneke er en hollandsk mølle, der er opført tilbage i 1856. Møllen er opført i træ, og på tidspunktet for opførelsen var der faktisk fire aktive møller i byen.

Svanemøllen blev opført i dyre materialer, og derfor kostede den selvfølgelig en del penge. Allerede i 1861 skiftede møllen da også ejer, hvor skibskaptajn Hans Anker Kofoed overtog den.

Under 1. Verdenskrig producerede Svanemøllen strøm til Svaneke, og kort efter krigen, nemlig i 1920, blev møllen overtaget af bagermester Frederiksen.

Han solgte møllen igen i 1958, og her var køberne Byforeningen Svanekes Venner. De betalte den nette sum af 3.000 kroner for Svanemøllen.

På det tidspunkt var møllen i forfald, men takket være en omfattende renovering, hvor Nationalmuseet også var inde over, blev Svanemøllen atter en attraktion for Svaneke.

Svanemøllen er i dag bygningsfredet, og møllen er et smukt eksempel på dansk møllebyggeri gennem tiden.

Svanemøllen i Svaneke
Svanemøllen i Svaneke er en særdeles smuk mølle, der blev opført tilbage i 1856. I dag er møllen ejet af Byforeningen Svanekes Venner. Foto: Holger Rørby Madsen, Bornholmer.dk.

Hvad er hønseskidning? 

Måske har du hørt om hønseskidning i Svaneke?

Hønseskidning er en en slags banko med et stort indhegnet felt med tal på jorden, hvor man sætter penge på et tal, lukker en høne ind i feltet og håber på, at den skider på det tal, man har sat sine penge på. 

Hønseskidning foregår i Brænderigænget på Glastorvet ud for Brænderigænget 6. Brænderigænget er en lille gade, der går fra torvet til havnen. Her ligger en række kunsthåndværkere, lokale producenter og butikker. 

Der spilles i sommerperioden lørdage, klokken 13 og onsdage, kl. 19, og det koster 10 kroner at deltage. 

I 2020 var der herudover planlagt hønseskidning i september, to dage i efterårsferien og op til jul, men på grund af corona er det foreløbig aflyst.   

hønseskidning i Svaneke
Hønseskidning i Svaneke foregår her midt på Glastorvet. Spillefeltet bliver indhegnet, når hønsene slippes løs. (Foto: Holger Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Hvor kan man spise i Svaneke?

Der er mange gode spisesteder i Svaneke, både omkring havnen og oppe i selve byen.

En af de populære restauranter er Svaneke Bryghus Restaurant, som ligger på Svaneke Torv. Her kan man selvfølgelig smage øl fra Svaneke Bryghus, ligesom restauranten i øvrigt er et børnevenligt spisested.

På havnen finder man blandt andet B’s Fiskeværksted, hvor man kan få gode klassiske, bornholmske fiskeretter og Restaurant Siemsens Gaard, hvor der er en fin udsigt over havnen og Østersøen. 

En lille gåtur nordpå fra havnen, finder man Svaneke Røgeri, der har et stort menukort og en fin udsigt både inde og ude.  

I Brænderigænget mellem havnet og torvet finder man Restaurant Pakhuset, der er en fin og familievenlig restaurant.

Hvor kan man parkere i Svaneke?

Svaneke har en stor parkeringsplads ved havnen, ligesom der er to mindre parkeringspladser på den sydlige side af havnen ned mod Hullehavn.

Herudover er der mange muligheder for parkering rundt omkring i byens krogede gader. Det kan dog være svært at parkere her i højsommeren, fordi der er mange biler i byen. 

Så vi anbefaler at gå efter en plads på en af de større parkeringspladser ved havnen. 

Svaneke Havn
Man kan køre helt ned til havnen og parkere på flere forskellige parkeringspladser tæt på havnen. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Hvor kan man handle i Svaneke?

Der ligger en Coop Dagli’ Brugsen i Nansensgade, ikke langt fra Svaneke Torv.

Og hvis du har lyst til at handle i en rigtig gammeldags købmandsbutik, så skal du gå i Svaneke Købmandshandel, som ligger på Svaneke Torv. 

Hvad kan du se i nærheden af Svaneke?

Hvis du går mod syd fra havnen, kommer du forbi Svaneke Gamle Fyr og hen til Hullehavn.

Hullehavn er en fin lille havn med gode bademuligheder, som helt klart er et besøg værd.

Hullehavn ved Svaneke Gamle Fyr
Hullehavn er et virkelig hyggeligt sted med gode bademuligheder for både store og små. Og en fænomenal udsigt til klipper og Svaneke Gamle Fyr. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

I sommersæsonen kan du på Hullehavn også besøge Syd-Øst for Paradis, hvor du kan få kaffe, sandwiches og drinks.

Nogle få kilometer fra Svaneke finder du Brændegårdshaven, som er Bornholms helt egen forlystelsespark med vandland, zoo og forlystelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *