Her er en nem opskrift på bornholmske ciabatta brød, der selvfølgelig er bagt med hvedemel fra Bornholms Valsemølle i Aakirkeby.
De skønne bornholmske ciabatta brød er super nemme at lave, og så er de naturligvis bagt med den gode hvedemel fra Bornholm.
Det er nemlig hvedemel fra Bornholms Valsemølle i Aakirkeby, som meget et proteinindhold på 12 gram pr. 100 gram mel er glimrende til ciabattabrød- og boller, som vi ellers kender det fra Italien.
Jeg elsker udvikling af nye opskrifter på blandt andet brød, og det sker blandt andet på Madens Verden, hvor der er masser af brødopskrifter.
Og når jeg er på Bornholm er det selvfølgelig altid med det gode bornholmske mel i dej og brød.
Bor du i en del af Danmark uden mulighed for at skaffe det bornholmske hvedemel, kan du blot erstatte det med manitoba hvedemel, der også har et højt proteinindhold.
Opskrift på bornholmske ciabattabrød
400 gram koldt vand fra vandhanen
10 gram gær
10 gram sukker
500 gram hvedemel ekstra fra Bornholms Valsemølle
12 gram salt
Fremgangsmåde
- Kom koldt vand i en skål sammen med gær og sukker.
- Rør gæren grundigt ud i vandet. Brug bare en grydeske.
- Tilsæt derefter hvedemel og salt, og rør dejen sammen i et lille minuts tid. Dejen skal ikke æltes, men blot røres sammen.
- Dæk skålen til med husholdningsfilm og et viskestykke for at holde på fugten i dejen.
- Lad nu dejen stå og hæve på køkkenbordet i ca. 6 timer.
- Forvarm ovnen til 250 grader varmluft.
- Kom dejen forsigtigt ud på køkkenbordet - husk godt med mel på bordet, og denne mængde mel indgår ikke i opskriften!
- Fold nu dejen sammen, altså så den ene side vippes ind over midten, så den anden side ind over midten og så fremdeles indtil alle fire sider er foldet ind.
- Del nu dejen i passende stykker, som sættes på bageplade med bagepapir. Du kan dele dejen til to ciabattabrød, eller i mindre stykker til ciabattaboller.
- Drys brød eller boller med lidt hvedemel.
- Bag dine ciabattabrød eller boller i cirka 20 minutter midt i ovnen - brødene skal måske have et par minutter mere, men de er færdige når de begynder at blive mørke på overfladen.
Tips
De færdigbagte ciabatta brød køles af på en rist.
Derefter kan de skæres ud i skiver og nydes til maden.
Med eller uden røremaskine
Dejen skal som sagt blot røres sammen, og du skal ikke ælte den på noget tidspunkt.
Alligevel får du flotte og luftige ciabattabrød med store huller.
Dejen kan dog også godt køres på en røremaskine, hvor den skal have ca. 10 minutter ved middel hastighed.
Derefter stilles den til hævning.
Holger Rørby Madsen
Hej Marlene
Tak for det, men der er jo kun gær i dette brød - og du skal ikke anvende en røremaskine 🙂
God bagelyst
Alt det bedste
Holger