Hjem » Oplevelser » Paradisbakkerne – et af de smukkeste steder i Danmark

Paradisbakkerne – et af de smukkeste steder i Danmark

af Karen Seneca

Paradisbakkerne er et smukt naturområde med gode vandreruter, og så har det Bornholms største rokkesten. Her er tips og fakta om stedet.

Paradisbakkerne er et kuperet skovområde tæt på Nexø. Stedet med de dramatiske sprækkedale, byder på mange, fine oplevelser.

Hvad er Paradisbakkerne?

Et smukt naturområde, som ganske vist er privatejet, men som er åbnet for alle fra tidlig morgen til sen aften. Her er der tre forskellige vandreruter mellem sprækkedale, klipper og træer.

Vær dog opmærksom på, at det kuperede terræn ikke anbefales til kørestolsbrugere og gangbesværede.

Hvor ligger Paradisbakkerne?

På Østbornholm cirka tre kilometer nordvest for Nexø finder du Paradisbakkerne, der før var et åbent hedeområde, som vores store danske forfatter Martin Andersen Nexø skrev om sin tid som vogterdreng:

“Dengang var der ikke megen skov inde bag Helveds- og Paradisbakkerne. Her herskede klippen i store blå og rødlige felter, indrandede af mos, lyng og lave enebær, hvorfra der fra høje fremspring var vid udsigt over lavlandet med Nexø by og Balkabugten.”

Hvordan kommer jeg dertil?

Du kan køre dertil og parkere på parkeringspladsen ved Lisegårdsvejen 2. Det er udgangspunktet for de forskellige vandreruter. Og her finder du også toiletter.

Hvad kan jeg opleve?

Udover den storslåede natur, er der visse steder, du bare skal se, når du er i Paradisbakkerne. Det første er rokkestenen, som er Bornholms største.

Stenen er en såkaldt vandresten på 35 tons, der kom til stedet i istiden. Skubber du til, kan du rokke lidt med den. Hvis du er meget heldig altså.

Rokkestenen i Paradisbakkerne
Det er populært at tage billeder af sig selv og sin familie foran rokkestenen i Paradisbakkerne. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Dybedals Sprække er en af de mange sprækkedale i området. Her er der en sprække på et par meters bredde og 20 meters dybde. Et imponerende skue.

Midterpilt er Paradisbakkernes højeste punkt: 113 meter over havets overflade. Og så er der Gamleborg, en borg fra stenalderen, der blev brugt helt op i vikingetiden.

Eller det vil sige: Resterne efter borgen, da der ikke er meget tilbage. Men det er stadig spændende at gå omkring og mærke historiens vingesus.

Hvor lange er vandreruterne?

Der er tre forskellige, en rød på 3 kilometer, en blå på 5 kilometer og en gul på 6,5 kilometer.

Kan jeg købe mad og drikke i Paradisbakkerne?

Nej, det er ikke muligt at købe noget at spise eller drikke i selve området, men du kan jo tage en madkurv med.

Hvis du kommer i den sidste halvdel af sommeren, er der masser af blåbær at finde i Paradisbakkerne.

Blåbær i Paradisbakkerne
Du kan finde de lækreste vildtvoksende blåbær i Paradisbakkerne i den sidste halvdel af sommeren. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Strikker.dk)

Hvad kan jeg opleve i nærheden?

Tre kilometer fra Paradisbakkerne ligger den kønne by Nexø, der har en livlig og hyggelig fiskerihavn.

I Nexø kan du besøge Martin Andersen Nexøs hus, hvor der er udstillet værker og personlige effekter af Bornholms mest kendte forfatter. Du kan også se Nexø Museum, der har en spændende udstilling.

Tager du til Bodilsker i nærheden af Paradisbakkerne, finder du den smukke, gamle kirke, Skt. Bodils Kirke. her er flere runesten, blandt andet i tårnet og i våbenhuset.

Kører du mod Svaneke, kommer du til Aarsdale. kan du se Aarsdale Mølle, som har malet frem til år 2013. Ved siden af ligger der Granitværkstedet og -laden, der blandt andet sælger smykker med bornholmsk granit.

Måske vil du også læse:

Vil du tilføje noget?

Vi bruger cookies til at gøre din brugeroplevelse bedre. Det håber vi du er ok med. Ja tak Læs mere