Her er fakta og viden om Allinge, der danner rammen om folkemødet på Bornholm. Hvad skal du se? Og hvorhenne?
Sandstrand, sejlbåde og smukke, gamle huse. Alt sammen med klipper som baggrund. Jo, Allinge er bestemt et besøg værd.
Hvad er Allinge?
Allinge er den ene halvdel af tvillingebyerne, Allinge og Sandvig. De ligger på nordspidsen af Bornholm, og Allinge er en af øens største byer.
Byen fik navnet Alland for 600 år siden. Dengang var den et lille fiskerleje, men for hundred år siden begyndte turister at strømme til. Siden har den været et yndet turistmål.
Når man går i gaderne, er det tydeligt at se hvorfor. Det er en charmerende by, hvor klipperne danner baggrund for en lille lystbådehavn. Og hvor du kan finde gode spisesteder, butikker og hyggelige markeder.
Hvor mange indbyggere er der?
Det er svært at gisne om, hvor mange der bor i Allinge alene, da byen nærmest er vokset sammen med Sandvig. Ifølge Danmarks Statistik bor der 1.491 i Allinge-Sandvig.
Hvad kan jeg opleve?
Allinge Havn er et superhyggeligt område med kønne gamle huse som ramme om sejlbådene. Her finder du blandt andet den gamle redningsstation og vægthuset fra 1924.
Domen på Cirkuspladsen er en relativ ny attraktion i byen. Den blev bygget i 2012 i forbindelse med det første folkemøde. Domen er bygget af ægte bornholmsk douglasgran samt genbrugstræ, og dens kuppel er otte meter høj.
Næs Strand er den lokale badestrand. Det er en lille, hyggelig strand, som ligger på klipperne. God for børnefamilier. For dem der gerne vil ud på det dybe vand, bogstaveligt talt, er der en støbt betonbro, hvor man kan springe - eller gå ned ad en stige - i vandet.
Allinge Røgeri er nærmest et alt-i-et-sted. Her kan man købe nyrøgede sild til frokosten, spise af restaurantens fiskebuffet om aftenen og slutte af med at feste natten lang.
Hvad særligt er der ved Allinge Kirke?
Kirken er helt tilbage fra 1500-tallet, men den er blevet ombygget mange gange siden. I dag er det en køn, lille landsbykirke med en temmelig utradtionel farve: Gul.
Men det er ikke det mest usædvanlige ved kirken. Det er tårnuret. Uret kan nemlig ikke vise 9-tallet. Historien er, at lokale samlede penge ind til at få et ur på kirketårnet i 1865.
Urmageren Jens Peter Poulsen Møller blev hyret til at lave uret, men han ansatte en maler til at male de fine romertal på uret.
Desværre var maleren ikke helt stærk i romertal - eller også var han fuld - så i stedet for at skrive alle tallene på skiven, skrev han 11 to gange. Forskellen er, at ni skrives lX med romertal og 11 således: Xl.
Hvilke begivenheder finder sted i Allinge?
Folkemødet bliver altid holdt i Allinge. Byen er hele hjertet i folkemødet, hvor politikere, organisationer og borgere fra hele landet samles. Folkemødet har været afholdt siden 2011, og foregår altid i uge 24 - dog undtaget 2020 på grund af corona-krisen.
Wonderfestiwall er en musikfestival, der foregår i maleriske omgivelser for foden af Hammershus nogle få kilometer fra Allinge. I 2021 finder festivallen sted 19.-21. august.
Og så er der den årlige jazzfestival, Allinge Jazz Festival, som har fundet sted siden 1999. Det eneste år festivalen har været aflyst, er i 2020 på grund af coronasituationen.
Hver onsdag i hele sommersæsonen frem til midt september er der markedsdag ved havnen. Her kan man købe lidt af hvert, fra frugt og grønt til loppesager og brugskunst.
Onsdagsmarkedet flytter formentlig til en anden beliggenhed i Allinge, da lejen efterhånden er blevet for dyr.
Hvor skal jeg spise?
Der er et væld af muligheder for at få god mad og drikke i og omkring byen. Der er både røgerier og restauranter, caféer og badehoteller.
Hvor kan jeg handle?
Allinge er en god handelsby. Her er lysestøberi, keramikbutikker, tøjforretninger og meget andet.
Og så har byen naturligvis også de store dagligvarekæder som Netto og SuperBrugsen.
Er der attraktioner i nærheden?
Hammershus Slotsruin er Nordeuropas største borgruin, og en ferie på Bornholm bør inkludere et besøg her.
Hammerknuden er en stor klippespids, hvor du kan tur og nyde den fantastiske udsigt. Her finder du blandt andet Bornholms ældste fyr, Hammerodde Fyr, samt kirkeruinen Salomons Kapel, der ligger i en lille vig.
Opalsøen er en badesø med en forunderlig grøn farve. Søen er dannet i et tidligere stenbrud, men da området blev fredet i 1971, blev stenbruddet nedlagt og langsomt fyldtes det dybeste område med vand. I dag kan man bade i den smukke ferskvandssø.
Moseløkken Stenbrudsmuseum er et spændende sted tilegnet stenhugningens historie på Bornholm. Her viser bornholmske stenhuggere blandt andet, hvordan man bryder granit. Gæster kan også selv få lov at forsøge sig med granithammer og boremaskiner.
Madsebakke er en klippeskråning med Danmarks største helleristningsområde fra den yngre bronzealder.
Er der faktuelle fejl eller har du yderligere kommentarer? Skriv gerne her så fakta fremstår korrekt.