Nexø Torv er et hyggeligt torv med fine butikker rundt om. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Nexø – den livlige fiskerihavn på Bornholm

Nexø er en levende fiskerihavn med lystbådehavn og den andenstørste by på Bornholm. Her får du fakta og information om Nexø på Bornholm.

Med sit alsidige udvalg af museer om alt fra det lokale fiskeris historie til farvestrålende sommerfugle er Nexø bestemt et besøg værd. Byen har også flere gode spisesteder og specialforretninger. 

Hvad er Nexø?

Nexø er Østbornholms gamle hovedstad. Det er den andenstørste by på øen.

Nexø ligger på kysten mellem Balka og Aarsdale og er især kendt for sin store fiskerihavn, som er den største på hele øen – og den østligste i Danmark. Nexø ligger lige nord for de store sommerhusområder på sydkysten, hvor turister hver sommer valfarter til for at nyde nogle af Danmarks bedste sandstrande.

Hvor mange bor der i Nexø?

Nexø er den andenstørste by på Bornholm. Her bor 3.607 indbyggere (tal fra 2020). Til sammenligning bor der 39.499 indbyggere på hele Bornholm.

Nexø gade
Typiske huse i Nexø, her er det Nordre Strandvej, der går langs vandet i byen. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Hvad kan man opleve i Nexø?

Nexø er bestemt et besøg værd, men ikke på grund af udseendet.

Æstetikken i Nexø er noget anderledes end i de mere romantiske byer på det nordlige Bornholm og langs Østkysten.

De fleste huse er af nyere dato og kun ganske få gamle huse er velbevarede.

Det skyldes de voldsomme russiske bombardementer i slutningen af 2. Verdenskrig, som ødelagde størstedelen af husene i Nexø. 

Vil du gerne dykke ned i Nexøs spændende historie – som omfatter alt fra skibsfart til russiske bomber – så tag hen på Nexø Museum, som i øvrigt ligger i byens ældste bygning opført i 1796.

Nexø Havn er den største fiskerihavn på Bornholm. Den blev udvidet adskillige gange under Bornholms fiskeeventyr i 1970’erne og 1980’erne og er byens mest dominerende byggeri.

På det store areal finder du ikke kun fiskeriforretninger og tørdokker, men også fitnesscenter, spændende museer og lækre caféer.

Nexø Havn
Nexø Havn er øens største fiskerihavn, hvor der landes fisk fra alle Østersølande. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Forfatter Martin Andersen Nexøs hus skal naturligvis også nævnes. Den velkendte forfatter, som især forbindes med værket Pelle Erobreren, tilbragte sine ungdomsår i huset i Nexø. Her kan du udforske personlige effekter, fotografier, bøger og artikler med relation til Martin Andersen Nexøs liv.

Hvor kan man spise i Nexø?

Nexø byder på flere gode spisesteder.

På havnen kan du finde flere restauranter og caféer, blandt andet Fiku Miku, hvor du kan få pirogger, salat, sandwich og varme retter.

Og lige nord for havnen ligger Nexø Gamle Røgeri, hvor du med god udsigt over havet kan sidde på den udendørs terrasse og nyde masser af røget fisk.

Nexø Gamle Røgeri
Nexø Gamle Røgeri ligger smukt ud til klippekysten lidt nord for centrum af byen. Her er der nyrøgede fisk hver dag kl. 11. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Hvor kan man handle i Nexø?

Der er flere forskellige muligheder for at købe dagligvarer i Nexø. På Købmagergade ligger Kvickly – et stort supermarked, hvor du finder både post, bager og dagligvarer. 

Hvor kan man parkere i Nexø?

Der er gode parkeringsmuligheder på havnen eller bag Kvickly på Købmagergade.

Hvad kan man se i nærheden af Nexø?

Der er god mulighed for gode gåture ad kyststien, den gamle redningssti, nord for Nexø op mod Aarsdale.

Her kan du opleve storslået natur med klipper og mange sjældne planter.

På Nexø Sydstrand ligger et fredet fuglereservat, som er et af de mest anbefalelsesværdige steder at kigge på fugle på Bornholm.

Du kan også hoppe op på cyklen og cykle til Balka. Det er en dejlig tur langs med vandet, anlagt ved den gamle jernbanetracé.

Har du fået nok af hav, så søg ind i landet omkring Nexø. Her er der for eksempel mulighed for at gå på opdagelse i små kirker, for eksempel Sankt Bodils Kirke i Bodilsker eller Sankt Ibs Kirke i Ibsker.

Hvor kan man overnatte i Nexø?

I Nexø og omegn er der mulighed for overnatning for enhver smag. Her finder du både Bed & Breakfast, hostel og campingplads. Du kan også vælge at leje et sommerhus i området.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *