Olsker Rundkirke hedder også Sankt Olsker Kirke og ligger i Olsker 4 kilometer syd for Allinge. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Olsker Rundkirke – Sankt Ols Kirke på Bornholm

Olsker Rundkirke – Sankt Ols Kirke – ligger i Olsker og er en af i alt fire rundkirker på Bornholm. Det er den højeste rundkirke på Bornholm.

Olsker Rundkirke hedder officielt Sankt Ols Kirke og er en rundkirke på Bornholm, bygget omkring 1150.

Sankt Ols Kirke kaldes også blot Olsker Kirke og ligger i den lille by Olsker, hvis navn er en sammentrækning af Ols og Kirke.

Olsker Rundkirke er den højeste af de fire rundkirker, der ligger på Bornholm.

De andre tre rundkirker er Østerlars Kirke (Østerlars Rundkirke), Ny Kirke (Nyker Rundkirke) og Nylars Kirke (Nylars Rundkirke).

Hvor gammel er Olsker Rundkirke?

Sankt Ols Kirke er opført omkring år 1150. Kirken er blevet ombygget flere gange. Sidste gang var midt i 1900-tallet.

Hvor ligger Olsker Rundkirke?

Olsker Rundkirke ligger fire kilometer syd for Allinge i den lille by, der hedder Olsker. Navnet Olsker er i øvrigt en sammentrækning af Ols Kirke.

Hvad er særligt ved rundkirken?

Olsker Rundkirke er med sine 13 meter den højeste af de fire rundkirker på Bornholm.

Østerlars Rundkirke, der er den største rundkirke, er næsten lige så høj, men langt bredere. Derfor syner Olsker Rundkirke også høj.

Hvad er en rundkirke?

En rundkirke er en kirke, hvor kirkeskibet er rundt.

Der er som sagt fire rundkirker på Bornholm, Østerlars Kirke (Østerlars Rundkirke), Sankt Olsker Kirke (Olsker Rundkirke, Ny Kirke (Nyker Rundkirke) og Nylars Kirke (Nylars Rundkirke) – og kun tre i resten af Danmark.

De tre rundkirker i det øvrige Danmark ligger henholdsvis på Fyn (Horne Kirke), i Sorø (Bjernede Kirke) og på Djursland (Thorsager Kirke).

Rundkirkerne på Bornholm er alle formentlig opført både som kirker og som forsvarsværn, hvor man øverst fra kirketårnet kunne man holde øje med fjenden. Herudover brugte man også rundkirkerne som magasiner, hvor man kunne opbevare forsyninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *