Østerlars Rundkirke ved Gudhjem på Bornholm er øens største rundkirke. Her kan du historien om den nok mest kendte rundkirke i Danmark.
Østerlars Rundkirke i Østerlars ved Gudhjem på Bornholm er nok den mest kendte rundkirke i Danmark, og den rummer da også en fantastisk historie.
Rundkirken i Østerlars, der også kaldesSkt. Laurentius' Kirke, er en af de fire rundkirker på Bornholm, og den er samtidig den største i Danmark.
Og jo, der findes også rundkirker andre steder i Danmark end på Bornholm. Blandt andet Bjernede Kirke ved Sorø, Horne Kirke ved Faaborg på Fyn og Thorsager Rundkirke nord for Rønde på Djursland.
Men Østerlars er altså den største af dem.
Hvornår er Østerlars Rundkirke bygget?
Østerlars Rundkirke er den ældste af de fire rundkirker på Bornholm.
Kirken er opført tilbage omkring år 1150, og den ligger smukt på en bakketop på Vietsvej i Østerlars lidt uden for Gudhjem. Faktisk ligger rundkirken nogle få hundrede meter nord for Østerlars.
Tagspærene kan dateres tilbage til 1744, og de er lavet af eg. Og de tjærede tagspån er af noget nyere dato, hvor de nyeste blev lagt i 1986.
Kirkeklokkerne findes i en bygning ved siden af kirken, og står altså som et selvstændigt tårn.
Hvad kan man se i kirken?
Østerlars Rundkirke er imponerende på ydersiden. Det er både smukt og fantastisk bygningsværk, men indeni kirken bliver man ikke mindre imponeret.
Her findes nemlig kalkmalerier tilbage fra år 1350, og de forestiller blandt andet Jesu liv, hvor man kan følge historien fra Marias bebudelse til Dommedag.
Kigger du efter ved den såkaldte kvindedør, kan du her se en række døde mennesker, der trækkes hen mod porten til Helvede. Det er grusomt.
Under Reformationen i 1500-tallet blev kalkmalerierne i Østerlars Rundkirke overkalket, men de blev fritlagt igen i 1889.
I 1958 blev malerierne restaureret af Nationalmuseet. I samme periode gennemgik rundkirken i Østerlars en omfattende renovering, hvor blandt andet inventaret blev udskiftet.
Hvorfor er Østerlars Rundkirke rund?
Man ved faktisk ikke med sikkerhed hvorfor Østerlars Rundkirke er rund, men der findes flere gode bud på den specielle bygningsstil,
En af teorierne er, at rundkirken er bygget som et fæstningsværk. Altså en slags borg. Østerlars Rundkirke er bygget højt, og man kan se meget langt, blandt andet ud over havet.
Samtidig er der skydeskår i kirkemuren, men spørgsmålet er, om det eksempelvis overhovedet har været muligt at affyre en armbrøst ud gennem skydeskårene.
Desuden har man faktisk aldrig fundet en eneste pilespids i jorden rundt om rundkirken, og derfor er der i hvert fald ikke noget der tyder på, at Østerlars Rundkirke var udsat for angreb.
En anden teori er tempelridderne. Altså, at kirken er bygget efter direkte inspiration fra tempelridderne, der netop var kendt for at bygge runde kirker. Dette er dog heller aldrig bevist.
Kan man komme ind i kirken?
Østerlars Rundkirke fungerer som en helt almindelig folkekirke.
Rundkirken er sognekirke i Østerlarsker Sogn, og der er åbent for adgang for besøgende.
Vær dog opmærksom på, at der visse begrænsninger i åbningstiden.
På rundkirkens hjemmeside kan du de mere præcise åbningstider.
Hvor kan man parkere?
Det er nemt at parkere ved Østerlars Rundkirke, hvor der findes en del p-pladser lige ved kirken.
Vis dog altid hensyn i forhold til de almindelige kirkelige handlinger, herunder begravelser.
Er der faktuelle fejl eller har du yderligere kommentarer? Skriv gerne her så fakta fremstår korrekt.