Hvorfor kalder man Bornholm for solskinsøen, og skinner solen i virkeligheden mere på Bornholm end andre steder i Danmark? Her er svaret.
Bornholm kaldes også for solskinsøen, men hvorfor er det egentlig sådan?
Og er det virkelig tilfældet, at solen skinner mere på Bornholm end i andre egne af Danmark?
Her kigger vi lidt ned i de meteorologiske data for at se, om der er noget om snakken - og om Bornholm er et paradis for de solhungrende.
Hvad er solskinsøen?
Bornholm har fået tilnavnet solskinsøen fra tidligere tiders reklamer, der skulle trække turister til øen.
Her lokkede man med masser af sol over klippeøen, hvor solen skulle skinne mere på bornholmerne og Bornholm end på de øvrige egne af Danmark.
For er der noget, der kan lokke danske turister til et feriemål, ja så er det løftet om masser af solskinstimer.
For hvem gider en sommerferie med masser af regn og blæst, når man kan trave rundt i Gudhjem med en is i hånden, bade ved Dueodde Strand eller nyde Hammershus og de smukke omgivelser.
Derfor opstod begrebet solskinsøen, og det virkede. Men passer det med de mange timers solskin så også med virkeligheden?
Skinner solen mere på Bornholm?
Vi dykker ned i de meteorologiske fakta og tal fra DMI, der viser hvor meget solen skinner overalt i Danmark.
Her skal vi selvfølgelig have fat i oplysninger og målinger om, hvor mange timer solen skinner hvert år.
Og vi kan sagtens fastslå, at Bornholm ikke laver falsk markedsføring når man kalder sig solskinsøen. Men omvendt er øen heller ikke det sted i Danmark, hvor solen skinner mest.
I toppen finder man nemlig Læsø kommune, hvor solen skinner omkring 1.951 timer om året. Læsø efterfølges af Samsø med 1.917 solskinstimer.
Men på tredjepladsen kommer Bornholm, og her kan man prale med 1.907 solskinstimer om året, hvilket svarer mere end fem timer med solskin året rundt. Det er da meget godt.
Og med en tredjeplads på solskinslisten må man sige, at Bornholm bestemt lever op til navnet solskinsøen.
Endnu bedre bliver det i øvrigt hvis man kigger på årets længste måned med sol. Det er juni måned, og her topper Bornholm faktisk listen med hele 296 timers solskin - og lægger så altså foran Læsø med 287 timers solskin.
Den lange sommer
En anden interessant ting ved klimaet på Bornholm er det milde efterår.
Ganske vist kan foråret være lidt køligere, og sommeren starter ofte en smule senere end i resten af Danmark.
Men til gengæld er efteråret langt og lunt.
Årsagen skal blandt andet findes i klipperne på Bornholm. Her er det nemlig ikke kun solskinsøen Bornholm - men også klippeøen Bornholm.
Klipperne bliver nemlig opvarmet i løbet af sommeren, og henover efteråret eftergives varmen gradvist - og det er med til at skabe det lune efterår, der også er længere end i det øvrige Danmark.
Det fiver blandt andet gode betingelser for eks. morbærtræer og figentræer, der trives i bedste velgående på solskinsøen.
Regner det aldrig på Bornholm?
Jo, selvom Bornholm er kendt som solskinsøen, så falder der naturligvis også regn på øen.
Helt præcist falder der normalt omkring 720 millimeter, hvilket placerer Bornholm i den midterste tredjedel blandt andet landets kommuner. Så det er altså hverken lidt eller meget regn.
Når regnen så falder, er det mest på inde midt på øen, mens der kommer lidt mindre nedbør ude ved kysten.
Er der faktuelle fejl eller har du yderligere kommentarer? Skriv gerne her så fakta fremstår korrekt.