Her får du fakta og viden om Hammerhavn på Bornholm. Hvad kan du se på havnen? Kan du spise på Hammerhavn? Og hvorfor er den et besøg værd?
Hammerhavn ligger midt i den smukkeste bornholmske natur med udsigt til Hammershus.
Og med mange muligheder for skønne naturoplevelser, vandreture og sejlture i området, er Hammerhavn helt bestemt et udflugtsmål, du ikke må gå glip af, når du besøger Bornholm.
Hvad er Hammerhavn?
Hammerhavn var tidligere 'granithavn' - havnen blev brugt som udskibningshavn for det granit, der blev brudt ved Hammerværket, som lå ved Hammerknuden tæt på. Man brød granit, der hvor Opalsøen nu er.
Havnen blev anlagt i 1891 og fungerede som granit-udskibningshavn frem til 1974.
I 2012 blev Hammerhavn genskabt, som den oprindelige industrihavn så ud med blandt andet fritlagte granitmoler og ny inderhavn.
Det skete i et samarbejde mellem Realdania, Transportministeriet og Bornholms Regionskommune.
Hammerhavn er på den måde ikke bare en havn, men er blevet et udflugtsmål i sig selv - og et rigtig godt start- eller slutsted for en vandretur eller besøg på Hammerknuden eller Hammershus.
Hvad kan man opleve på Hammerhavn?
Hammerhavn byder på både en storslået naturoplevelse og en oplevelse i sig selv. Man befinder sig midt mellem klipper, hav og udsigt til Hammershus, når man står på den smukke havn.
I de flotte, arkitektoniske træhuse, der samtidig med renoveringen i 2012 er blevet bygget på havnen, kan man blive klogere på det bornholmske graniteventyr.
I et af husene - hvor man også kan sidde i læ af vinden og nyde udsigten over havet - er der hængt en række plancher op, som formidler historien om den bornholmske granit.
De flotte træhuse har særlige spidse og skæve tage, der arkitektonisk refererer til den omkringliggende natur på Hammerknuden og Hammershus.
Fra havnen kan man sejle en tur med Hammerhavnens Bådfart langs klipperne og blandt andet se Danmarks største fuglefjeld. Hvis det er vejr til det, sejler bådfarten hver dag fra start maj til udgangen af september mellem kl. 10 og 17.
Vil man gerne ud at gå i den storslåede bornholmske natur, er mulighederne rigtig gode fra Hammerhavn. Her kan man fra havnen gå ad kyststien - den gamle redningssti - både på Hammeren mod Sandvig eller på Slotslyngen mod Hammershus og Vang. Og det er virkelig en skøn naturoplevelse at gå her. Eller gå en tur rundt om Hammersø.
I nærheden finder du også Cirkelstien, der går ind til Allinge.
Kan man bade i havnen?
Ja, man kan godt bade i Hammerhavn. I inderhavnen er der faktisk et lille stykke sandstrand, hvor også børn kan bade.
Kan man spise på Hammerhavn?
Ja, og vi vil næsten vove at påstå, at man får nogle af Bornholms bedste sandwiches på Hammerhavn.
Træhusene på havnen rummer nemlig også Hammerhavnens Kiosk, der sælger både sandwiches, pølser og kaffe.
Rundt om træhusene er der masser af borde og bænke, hvor man kan nyde maden, mens man nyder naturen - ligesom det også er muligt at søge indenfor i et af træhusene og spise maden.
Hvor kan man parkere på Hammerhavn?
Der er rigtig gode parkeringsforhold på Hammerhavn, hvor et stort område bag træhusene er lavet til parkeringsplads - og det er gratis.
Vejen ned til havnen kan nogle steder være ret stejl, men det er ikke noget problem at køre hverken op eller ned.
Er der faktuelle fejl eller har du yderligere kommentarer? Skriv gerne her så fakta fremstår korrekt.