Sådan ser udsigten ud, når man går ad kyststien mod Hammershus og kigger tilbage mod Hammerhavn. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Hammerhavn er med kiosk og bådfart et besøg værd

Her får du fakta og viden om Hammerhavn på Bornholm. Hvad kan du se på havnen? Kan du spise på Hammerhavn? Og hvorfor er den et besøg værd?

Hammerhavn ligger midt i den smukkeste bornholmske natur med udsigt til Hammershus.

Og med mange muligheder for skønne naturoplevelser, vandreture og sejlture i området, er Hammerhavn helt bestemt et udflugtsmål, du ikke må gå glip af, når du besøger Bornholm.

Hammerhavn
Man kan se helt til Hammershus fra Hammerhavn. (Foto: Holger Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Hvad er Hammerhavn?

Hammerhavn var tidligere ‘granithavn’ – havnen blev brugt som udskibningshavn for det granit, der blev brudt ved Hammerværket, som lå ved Hammerknuden tæt på. Man brød granit, der hvor Opalsøen nu er.

Havnen blev anlagt i 1891 og fungerede som granit-udskibningshavn frem til 1974.

I 2012 blev Hammerhavn genskabt, som den oprindelige industrihavn så ud med blandt andet fritlagte granitmoler og ny inderhavn. Det skete i et samarbejde mellem Realdania, Transportministeriet og Bornholms Regionskommune.

Hammerhavn er på den måde ikke bare en havn, men er blevet et udflugtsmål i sig selv – og et rigtig godt start- eller slutsted for en vandretur eller besøg på Hammerknuden eller Hammershus.

Hammerhavn
Turen ned til Hammerhavn ses her. Og der er også gode parkeringsmuligheder på havnen. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Hvad kan man opleve på Hammerhavn?

Hammerhavn byder på både en storslået naturoplevelse og en oplevelse i sig selv. Man befinder sig midt mellem klipper, hav og udsigt til Hammershus, når man står på den smukke havn.

I de flotte, arkitektoniske træhuse, der samtidig med renoveringen i 2012 er blevet bygget på havnen, kan man blive klogere på det bornholmske graniteventyr.

I et af husene – hvor man også kan sidde i læ af vinden og nyde udsigten over havet – er der hængt en række plancher op, som formidler historien om den bornholmske granit.

Hammerhavn kiosk
Hammerhavn Kiosken ligger på Hammerhavn og byder på gode sandwiches og klassiske franske hotdogs. Her kan man også sidde og nyde udsigten ud over vandet – både ude og inde, mens man spiser. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

De flotte træhuse har særlige spidse og skæve tage, der arkitektonisk refererer til den omkringliggende natur på Hammerknuden og Hammershus.

Fra havnen kan man sejle en tur med Hammerhavnens Bådfart langs klipperne og blandt andet se Danmarks største fuglefjeld. Hvis det er vejr til det, sejler bådfarten hver dag fra start maj til udgangen af september mellem kl. 10 og 17.

Vil man gerne ud at gå i den storslåede bornholmske natur, er mulighederne rigtig gode fra Hammerhavn. Her kan man fra havnen gå ad kyststien – den gamle redningssti – både på Hammeren mod Sandvig eller på Slotslyngen mod Hammershus og Vang. Og det er virkelig en skøn naturoplevelse at gå her.

Hammerhavn set fra Hammeren
Hammerhavn her set fra kyststien på Hammeren, hvor man får en storslået udsigt over Hammerhavn med Hammershus i baggrunden. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Kan man bade i havnen?

Ja, man kan godt bade i Hammerhavn. I inderhavnen er der faktisk et lille stykke sandstrand, hvor også børn kan bade.

Hammerhavn
Hammerhavn er et virkelig smukt udflugtsmål. Herfra kan man gå ad kyststien op til Hammershus. (Foto: Holger Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Kan man spise på Hammerhavn?

Ja, og vi vil næsten vove at påstå, at man får nogle af Bornholms bedste sandwiches på Hammerhavn.

Træhusene på havnen rummer nemlig også Hammerhavnens Kiosk, der sælger både sandwiches, pølser og kaffe.

Rundt om træhusene er der masser af borde og bænke, hvor man kan nyde maden, mens man nyder naturen – ligesom det også er muligt at søge indenfor i et af træhusene og spise maden.

Hammerhavn sandwich
Her er en af de lækre sandwiches, du kan købe i kiosken på Hammerhavn. (Foto: Holger Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Hvor kan man parkere på Hammerhavn?

Der er rigtig gode parkeringsforhold på Hammerhavn, hvor et stort område bag træhusene er lavet til parkeringsplads – og det er gratis.

Vejen ned til havnen kan nogle steder være ret stejl, men det er ikke noget problem at køre hverken op eller ned.

Hammerhavn 15 procent stigning
Der er en ret stor stigning på vejen ned til Hammerhavn. Det er dog ikke noget problem at køre op og ned – og der er også gode parkeringsmuligheder ved havnen. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *