Rytterknægten – det højeste punkt på Bornholm

Rytterknægten rejser sig 162 meter over havets overflade. Her er fakta og viden om stedet, som ligger i en af Danmarks største skove.

Rytterknægten er et af de bedste steder at få et overblik over den bornholmske natur. Du kan se vidt og bredt derfra, men hvad er det for et sted? Og hvorfor har det fået sådan et mærkeligt navn? Det får du svar på her.

Hvad er Rytterknægten?

Det er Bornholms højeste punkt på 162 meter over havets overflade. I virkeligheden kan du komme endnu højere op, da der er bygget et lille tårn på toppen.

Tårnet blev bygget tilbage i 1855 af den berømte arkitekt Bindesbøl, som også stod bag det pragtfulde Thorvaldsens Museum i hjertet af København.

Det blev rejst som et minde over et yderst fornemt besøg: Grevinde Danner og kong Frederik d. 7 lagde vejen forbi Bornholm i 1851.

Siden er der bygget et ståltårn ovenpå det gamle, så når du står der, er du 182 meter over havets overflade og har en fremragende udsigt.

Hvor ligger det helt præcist?

Udsigtsstedet ligger i Almindingen, den gigantiske skov på 6.000 hektar, som breder sig midt på Bornholm.

Hvordan har udkigspunktet fået sit navn?

Før kong Frederik d. 7 og Grevinde Danner besøgte stedet, var der ikke andet end en markering – også kaldet en varpe eller en knægt.

Derudover kaldte man små stenstøtter, som ryttere kunne sætte af på, for rytterknægte. Rytterknægten har altså ikke med drenge og knægte at gøre, men er blot opkaldt efter praktiske foranstaltninger.

Er der særlige åbningstider?

Du kan gå op til Rytterknægten og ind i tårnet døgnet rundt, året rundt. Det koster ikke noget.

Hvornår er det bedst at gå derop?

På dage med solskinsvejr, kan du se helt over til Skåne. Men du kan også vælge at gå derop tidlig morgen eller sen aften for at beundre henholdsvis solopgang og solnedgang. Det er et enestående syn.

Hvordan kommer jeg derop?

Du kan både gå, cykle, køre i hestevogn og ankomme i egen bil. Der er en del parkeringspladser rundt omkring i Almindingen Skov, også en tæt på udsigtspunktet.

Kongeborgen hedder det lille tårn på Rytterknægten. Det er bygget som mindesmærke for Frederik d. 7 og hans hustru Grevinde Danners besøg i 1951. Foto: Destination Bornholm.

Hvad kan jeg opleve i nærheden?

Da Rytterknægten er et punkt i Almindingen, Danmarks femtestørste skov, er det oplagt at opleve den smukke skov. Du kan vælge at følge en løbe- eller vandrerute, men du kan også leje mountainbikes ved Rytterknægten.

Det er både strabadserende og sjovt at hjule rundt i skoven på mountainbikes, men man skal holde tungen lige i munden, så man ikke vælter over en trærod.

Der findes også to gamle borge, Lilleborg og Gamleborg, i Almindingen samt den syv ton tunge ‘Rokkestenen’.

Derudover skal du selvfølgelig i Ekkodalen og råbe: ‘Hvad drikker Møller?’ Mit gæt er, at svaret vil være: ‘Øller, øller, øller’.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *