Hjem » Oplevelser » Almindingen – den store skov midt på Bornholm

Almindingen – den store skov midt på Bornholm

af Karen Seneca

Almindingen er en af de største skove i Danmark. Her får du fakta og viden om skoven, der blandt andet rummer Ekkodalen og Rytterknægten.

Almindingen breder sig på midten af Bornholm. Den store skov gemmer på utrolige oplevelser ikke kun på grund af den smukke natur, men der er en række historiske mindesmærker.

Og så kan du komme op på Bornholms højeste punkt her. Du kan også drøne rundt på mountainbikes, vandre på naturskønne stier og se en flok imponerende bisoner græsse.

Hvad er Almindingen?

Det indre af Bornholm er dækket af en stor skov, hvoraf Almindingen er den ældste og smukkeste. Skoven er en relativ ung skov, da det tidligere var græsningsområde.

Der er i alt 6.000 hektar skov. Navnet stammer fra det gamle begreb almind, som betyder fælleseje.

Hvordan kommer jeg til skoven?

Der er tre forskellige buslinjer, som kører gennem skoven. Det er rute 1, 4 og 9, som blandt andet kører fra Rønne. Du kan finde tider og priser på bat.dk.

Kører du i bil, kan du komme til og i skoven af hele fem landeveje.

Almindingen
Skoven i Almindingen er relativt ny. Området var tidligere græsningsområde, men i starten af 1800-tallet blev det dog besluttet, at man skulle forvandle området til skov. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Hvor kan jeg parkere?

Parkeringspladser er der rigeligt af. De er drysset rundt omkring i Almindingen, og det er ikke svært at finde en plads.

Hvad er historien bag Almindingen Skov?

Skoven er relativt ny, da det tidligere var græsningsområde. I begyndelsen af 1800-tallet blev det dog besluttet, at man skulle forvandle området til skov.

Alt var gnavet ned af dyrene på det tidspunkt, så de røg ud af Almindingen, og der blev plantet en masse nye træer.

Desuden blev der bygget et stengærde rundt om det areal, man mente skulle være skovområde. Man kan stadig se stykker af det ældste stengærde i skoven. Alt i alt er der i dag 20 km. gærde.

Hvad er det højeste punkt?

Rytterknægten: Bornholms højeste punkt på 162 meter over havets overflade. I virkeligheden kan du komme endnu højere op, da der er bygget et lille tårn på toppen.

Det blev rejst som et minde over Grevinde Danner og kong Frederik d. 7s besøg i 1851.

Siden er der bygget et ståltårn ovenpå det gamle, så når du står der, er du 182 meter over havets overflade og har en fremragende udsigt.

Hvilke seværdigheder er der?

Ekkodalen og H. C. Ørsteds Kilde: En 12 kilometer sprækkedal, som i nordvest afgrænses af 20 meter høje klippevægge.

Ekkodalen
Ekkodalen ligger i Almindingen. (Foto: Katrine Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Det bedste sted at få ekko er lige ved indgangen, kun 20 meter derfra ved H.C. Ørsteds Kilde.

Rokkestenen: Den største rokkesten på øen ligger i Paradisbakkerne. Den vejer 35 tons, og hvis du rokker det helt rigtige sted, bevæger stenen sig rent faktisk.

Gamleborg: Ruiner efter den ældste stenbygning, man kender på øen. De ældste fund fra borgen stammer helt tilbage fra Harald Blåtands tid.

Lilleborg: Ruiner efter en borg bygget ca. år 1150. Lilleborg har dels været et militært anlæg, dels været bolig for kongens foged på Bornholm.

Jomfrubjerget: Et af de højeste steder i skoven og med en enestående udsigt over søen Åremyr.

Hvad kan jeg ellers lave i skoven?

Bisonskoven ved Svinemosen er et område, hvor bisoner græsser. I følge Naturstyrelsen er de sat ud i 2017 som led i bestræbelserne på at bevare den europæiske bison.

Hareløkkernes naturlegeplads er det perfekte sted at tage hen med børn. Der er både legeplads for små og store, og så er der mulighed for at lave mad over bål samt gå en tur på Musestien.

Denne sti har fine træfigurer, som alle figurerer i en fortælling om en lille mus, der skal undslippe rovdyrene for at komme hjem til sit musehul. De voksne kan fortælle historien ved at scanne deres telefon ud for forskellige punkter, så børnene får en historie ved hver stop.  

Du kan leje almindelige cykler og mountainbikes og følge en af cykelruterne. Det er vildt sjovt men også lidt strabadserende at cykle på mountainbikeruten, da man ofte kører over en rod eller en knold.

Vil du ud på en vandrerute, har Naturstyrelsen en række gode vandreruter i Almindingen på deres hjemmeside.

Hvis du har et gyldigt fisketegn, er det tilladt at fiske i den lille sø Åsedam.

Må man overnatte i skoven?

Ja, det må man på en af skovens tre shelterpladser og på teltpladsen ved Bastemosehus. Der er også en lejrplads ved Åremyr, men det er kun for grupper, som har reserveret, for eksempel skoleklasser.

Måske vil du også læse:

Vil du tilføje noget?

Vi bruger cookies til at gøre din brugeroplevelse bedre. Det håber vi du er ok med. Ja tak Læs mere