Rødhætter er de karakteristiske kantsten på Bornholm. Rødhætterne er lavet af granit og malet hvide, men er røde på toppen, og deraf navnet. Foto: Holger Rørby Madsen, Bornholmer.dk.

Debat om rødhætter: Skal de bornholmske kantsten bevares?

Bornholms Regionskommune er begyndt at fjerne de karakteristiske rødhætter, der er kantsten langs vejene. Men det vækker nu en stor debat.

Når man kører på vejene på Bornholm, passerer man indimellem de karakteristiske kantpæle med røde toppe, de såkaldte rødhætter eller granitsteler.

Både bornholmerne og mange turister har været glade for de smukke kantsten, men forleden fjernede kommunen rødhætterne på en strækning, og det har vakt stor debat på øen.

De nærmest ikoniske rødhætter er nemlig blevet hevet op på en strækning på Røbrovej ved Gudhjem, nærmere bestemt ved Bobbebrøddan. Og det har vakt vrede.

Rødhætter udskiftet med autoværn

På strækningen har kommunen udskiftet de gamle rødhætter med et mere moderne autoværn, som du kender det fra de danske veje. Og det har vakt vrede.

Blandt andet på de sociale medier, hvor mange bornholmere har luftet deres utilfredshed over at kantstenene er taget op.

Bornholms Regionskommune har henvist til, at det skyldes hensyn til trafiksikkerheden, men faktisk er der ikke sket trafikuheld på strækningen i årevis.

Derfor mener mange på Bornholm ikke, at rødhætternes udskiftning med autoværn kan retfærdiggøres med en større risiko for uheld på strækninger med de røde og hvide kantsten.

Sagen rejses politisk

Også politisk er der undren over fremgangsmåden.

Kim Jacobsen, der sidder i kommunalbestyrelsen for Dansk Folkeparti, kræver direkte at rødhætterne sættes op igen.

– Jeg blev noget overrasket – og ked af det. De sten er et bornholmsk varemærke. Vi bornholmere elsker dem, men turisterne gør så sandelig også, siger Kim Jacobsen.

Han rejser nu sagen politisk.

– Jeg har noteret mig at udvalgsformanden vil drøfte det løst på det kommende møde. Det er ikke nok. Derfor sender jeg et medlemsforslag, som skal få genopført stenene og sikre at administrationen ikke ødelægger kulturarv fremadrettet. Vi skal have kigget snitfladerne efter i sømmene. Den slags hærværk må ikke ske!, mener han.

Hvad mener du? Deltag i debatten herunder.

Holger Rørby Madsen

Jeg er vild med Bornholm og har ferielejlighed i Gudhjem. Kommer ofte på solskinsøen, og elsker alle de fantastiske steder på øen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *