Forsamlingsforbuddet på Bornholm er nu - i modsætning til resten af landet - hævet til ti personer. (Foto: Holger Rørby Madsen, Bornholmer.dk)

Bornholm og corona: Hvad skal jeg være opmærksom på?

Fra d. 1. marts skal du kunne fremvise en negativ coronatest, hvis du skal rejse til og fra Bornholm – både hvis du rejser med fly og færge.

Fra mandag, d. 1. marts skal alle, der rejser til og fra Bornholm – lige meget om det er indenrigs eller gennem Sverige – kunne fremvise en negativ coronatest.

De danske regler er indført, fordi Bornholm har meget lav smitte, og man derfor har lempet restriktionerne mere på Bornholm end i resten af landet.

Hvad skal jeg gøre i forhold til corona, hvis jeg rejser indenrigs til og fra Bornholm?

Hvis du har en flybillet til eller fra Bornholm eller skal rejse med færgen fra Køge til Rønne, skal du kunne fremvise en negativ coronatest, der er max 72 timer gammel, på det tidspunkt hvor du planmæssigt skal ombord på din færge eller fly.

Det gælder begge veje. Hvis du skal på ferie på Bornholm og er der i mere end tre dage, skal du derfor have lavet en ny test, inden du rejser hjem. (Se længere nede, hvor du kan få det gjort).

Både PCR-test og antigentest (de såkaldte lyntest) kan benyttes. Hvis man har haft corona inden for de sidste 12 uger, kan man bruge den positive test som adgang.

Det er ifølge Transportministeriet transportørernes ansvar at tjekke, at passagererne har en negativ coronatest eller bevis for, at de har haft corona inden for de seneste 12 uger.

Skal jeg printe min negative Covid-19-test ud inden afrejse?

På din negative Covid-19-test skal dit navn, tidspunkt for testtagningen og resultatet af testen fremgå. Ligesom du skal have id – pas, kørekort, sundhedskort eller andet offentligt udstedt identitetskort – med til at dokumentere, at det er din test.

Du kan vise din test både på papir og elektronisk – og den må både være på dansk, svensk, norsk, engelsk, tysk, spansk, fransk eller italiensk, skriver Transportministeriet.

Jeg er vaccineret? Skal jeg stadig testes?

Selv om du vaccineret mod corona, skal du fortsat fremvise en negativ test, der er max 72 timer gammel.

Hvad med mine børn? Skal de også testes?

Reglerne om test gælder ikke for børn under 15 år. Derfor skal dine børn kun testes, hvis de er over 15 år.

Hvem er ikke omfattet af de nye testregler til og fra Bornholm?

Hvis du arbejder med samfundskritiske funktioner på Bornholm, for eksempel i sundhedsvæsenet eller politiet, er du ikke omfattet af testkravet.

Det er du heller ikke, hvis du arbejder med godstransport eller er i tjeneste på et skib, i en bus eller fly.

Jeg skal til Christiansø fra Bornholm – skal jeg så testes?

Nej, personer, der rejser til og fra Christiansø og Frederiksø er ikke omfattet af testkravet.

Hvad skal jeg gøre i forhold til corona, hvis jeg rejser til og fra Bornholm gennem Sverige?

Du skal være opmærksom på, at Sverige fortsat kræver en negativ coronatest, hvis du sejler til og fra Bornholm over Ystad – og dermed kører gennem Sverige på vej til det øvrige Danmark.

Denne test må max være 48 timer gammel og skal fremvises af alle, der er fyldt 18 år.

Du kan læse mere hos de svenske sundhedsmyndigheder her.

Hvor kan jeg blive coronatestet på Bornholm?

Du kan blive testet flere steder på Bornholm.

Hvis du skal have lavet en PCR-test (det er den i halsen), foregår det enten på Bornholm Covid-19 Teststed, der ligger Ullasvej 39C i Rønne. Det har åbent alle ugens dage kl. 9-17.

Du kan også få PCR-test i Klemensker og Nexø.

I Klemensker er det i Klemenskerhallen, Stadionsvej 4 og de har åbent tirsdag, torsdag og lørdag kl. 10-16.

I Nexø foregår PCR-testen på Nexø Bibliotek, Kildestræde 20 mandag, fredag og søndag kl. 10-16.

Alle tre PCR-teststeder skal du bestille tid, og det gør du på coronaproever.dk.

Hvis du skal have en lyntest (det er den i næsen), kan du gøre det flere forskellige steder.

I Rønne kan du få foretaget lyntest på Falcks testcenter i Søndermarkshallen, Aakirkebyvej 136 i Rønne. Det har åbnet 8-20 alle ugens dage, og du kan ikke bestille tid. Du kan se den aktuelle ventetid her.

I Nexø kan du få lyntest hos Copenhagen Medical i det nye kviktestcenter på Møbelfabrikken, Gl. Rønnevej 17A. De har åbent alle dage kl. 8-20.

I Aakirkeby kan du få lyntest på Nygade 42 (Bakkebo) alle dage kl. 8-20. Her er det også Copenhagen Medical, der står for testningen.

Herudover er der pop-up-lyntest-centre i Allinge, Gudhjem og Svaneke.

I Allinge foregår det mandag til onsdag, kl. 8-16 i Domen på Strandvejen 2.

I Gudhjem er det torsdag og fredag, kl. 8-16 på Solstien 1.

Og i Svaneke kan du få lyntest lørdag og søndag kl. 8-16 i Svanekehallen, Sydskovvej 4.

Hverken i Nexø, Allinge, Gudhjem og Svaneke kan der bestilles tid.

Hvordan er corona-restriktionerne på Bornholm?

Bornholm har noget mere lempelige restriktioner end resten af landet. Det skyldes, at der er mindre smitte på Bornholm, og øen derfor har fået lov at åbne mere op.

Liberale serviceerhverv – for eksempel frisører og tatovører – har fået lov at genåbne fra d. 1. marts. Man må dog kun komme, hvis man kan fremvise en negativ coronatest, der er højest 72 timer gammel.

Forsamlingsforbuddet hæves på Bornholm fra fem til ti personer.

Alle skoleelever – både i grundskolen og på øens efterskole – genåbnes. Elever over 12 år og lærere anbefales at blive testet to gange om ugen.

Også ungdoms- og voksenuddannelser, dvs. videregående uddannelser og højskoler genåbnes med krav om test to gange om ugen.

Herudover gælder alle de landsdækkende lempelser også på Bornholm. Det vil sige, at butikker under 5.000 kvadratmeter genåbnes – og butikker, der er større end det kan holde åbent for et begrænset antal kunder mod tidsbestilling.

Så må udendørs kulturinstitutioner også genåbne. Her skal de besøgende fremvise en negativ coronatest, der er max 72 timer gamme.

Man kan også dyrke udendørs idræt sammen, hvis man er max 25 personer.

Du kan læse aftalen for den delvise genåbningsplan her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *